Arctic Med
Ekobutiken.se
Relationsutveckling.se

Webdesign:Accent Media

Det metabola syndromet

Vad är det metabola syndromet?

Man började misstänka att vällevnadssjukdomarna som övervikt, diabetes, åderförkalkning, hjärt – och kärlsjukdomar, vissa former av cancer, depressioner, demens och olika neurologiska åkommor i grunden beror på en störning i ämnesomsättningen, som 1988 fick benämningen ”det metabola syndromet ( Reavan 1988 )

Tillståndet medför en förändring av vissa faktorer som kan mätas eller analyseras ur ett blodprov. Vid laboratoriet vid Österängs hälsohem i Österäng analyseras ett femtiotal sådana faktorer i ett blodprov. Förhöjt blodsocker och förhöjt blodinsulin hos en fastande patient, hög halt av blodfetter (triglycerider) och låg halt av det ”goda” kolesterolet (HDL) är exempel på tecken som kan tyda på att patienten lider av det metabola syndromet.

Och tillståndet kan förbättras eller till och med botas genom en förändring av maten som i första hand består i att man äter mindre raffinerat socker, mindre stärkelseprodukter och mer överjord-grönsaker, animaliskt fett och animaliskt protein.

Olika sockerarter i raffinerade form och massframställd stärkelse i säd och potatis är ett nytt inslag i mathållningen som ställt till mycken oreda i vår ämnesomsättning.

Det är inte fettet utan socker och kolhydraterna som ger övervikt och andra hälsoproblem

 

Föreläsning på film om modern mat och prostatacanser >>