![]() |
|||
|
Viktigt med omega-6/omega-3 balans Omega -6/omega-3. Dessa fleromättade fettsyror är livsnödvändiga för oss människor, vilka vi enbart får i oss genom källor som fet fisk och skaldjur eller från gräsbetande djur. Det finns studier som tyder på att ursprungsformen av Omega -3 som finns i vegetabiliska källor inte kan utnyttjas till mer än ca 6- 12%. Omega – 6/omega-3-kvot i olika befolkningar Kustnära fångstfolk…………………………….<1:1 Jägare-samlare………………………………….2-3:1 Grekland, Cypern idag………………………..2:1 Japan idag…………………………………………..4:1 Norra Europa idag……………………………..15:1 USA idag…………………………………………….17:1 Hjärnan som består av stora delar omega-3 fettsyror vilka är helt avgörande för en god hjärnfunkton. I vår västerländska kost har vi ett alltför högt intag av omega-6 i förhållande till omega-3. Bl.a beroende på vårt höga intag av vegetabiliska oljor som innehåller hög omega-6 och och som i sin tur ökar inflammationsgraden i kroppen.
Vegetabiliska oljors omega-6/omega-3-kvot Linfröolja……………………………………………1:5 Rapsolja…………………………………………….2:1 Sojaolja………………………………………………6:1 Matolja………………………………………………7:1 Vetegroddolja……………………………………10:1 Olivolja………………………………………………13:1 Majsolja…………………………………………… 45:1 Sesamolja…………………………………………109:1 Solrosolja………………………………………… 131:1 Att använda sig av mycke oljor i sin matlagning kan ställa till en riktig obalans i omega-6/omega- 3 kvoten. En kallpressad olivolja av bra kvalitet kan du hälla över salladen. I övrigt rekommenderar jag ingen konsumtion av olja i koncentrerad form.
|